LKW Slovenia 1.jpg

Slovenian

Karen Viggers je pisateljica, veterinarka, mama in žena. Rodila se je v Melbournu, odraščala pa v Dandenong Ranges, kjer je jezdila konje in pisala zgodbe. Po opravljenem študiju veterine se je pričela zanimati za avtohtone prostoživeče avstralske živali in rastline ter se ukvarjala s številnimi različnimi živalskimi vrstami, tudi s kenguruji. Rada ima pokrajine – še posebej divja področja v gorah in na obali – in rada pobegne kam na lepše z družino, kadarkoli utegne. Živi v Canberri, z možem in dvema otrokoma. 

https://www.miszalozba.com/avtorji/karen-viggers/

Travnati grad

TGC Solvenian.jpg

V knjigi se prepletata dve zgodbi. Junakinja prve je študentka Abby, ki dela doktorat iz življenja kengurujev. Z njimi v nacionalnem parku preživi veliko časa, prija ji samotnost, saj ji je materina smrt v zgodnjih najstniških letih pustila neizbrisen pečat in se z njo še ni uspela pomiriti. Pri svojem delu spozna novinarja Camerona. Čeprav ta izhaja iz melbournske visoke družbe, pa si želi iti svojo pot in se zaljubi v Abby. Njuno nežno ljubezensko zgodbo viharijo dogodki v zvezi z Abbynino družino in smrtjo njene matere, in šele ko slednjo v grozljivi noči podoživi, lahko s Cameronom svobodno zaživi.

Zgodba, ki se prepleta z Abbyino, pa pripoveduje o Daphne, ženski v pozni starosti, ki jo Abby spozna v nacionalnem parku. Daphne je mladost preživela na kmetiji, ki je stala na področju sedanjega parka. Kmetijo jima je z možem vlada vzela zaradi načrtovanega vesoljskega programa in ju preselila v predmestje Canberre. Sesul se jima je svet in mož Doug je umrl nepojasnjene smrti. Daphne se vrača v preteklost in želi ugotoviti, kaj se je zgodilo z njim, po drugi strani pa jo bremeni krivda do aboriginov, katerih zemljo so naselili njeni predniki. Med Daphne in Abby se razvije nežno prijateljstvo in druga drugi pomagata osvoboditi se iz prijema preteklosti.

Avtorica Karen Viggers področja Canberre kot prizorišča svoje knjige ni izbrala naključno. Tudi sama je tamkaj študirala naravoslovje in se družila s kenguruji, očaralo jo je pogorje Brindabella Range. V roman je vključila tudi zelo pomembni vprašanji, s katerimi se sooča sodobna avstralska družba: kako omejiti pretirano razmnoževanje kengurujev in vprašanje krivde do aboriginov. Roman odlikujejo izjemni opisi narave, naravoslovna izobrazba avtorice se kaže ne samo v ekološko obarvani problematiki, pač pa tudi v vernem prikazu avstralskih rastlinskih in živalskih vrst, ki seveda delajo preglavice prevajalcem.

Roman Travnati grad je pripoved o ljubezni, odpuščanju in sprejemanju neizogibnega. Iz njega bralec razbere, da imamo moč učiti se in rasti iz preteklosti. In pa, kot je razbrati tudi iz drugih knjig zbirke Srebrne niti, da s složnostjo in komunikacijo med generacijami lahko bogatimo svoje življenje.

Svetilnicarjeva Zena

Ženska, ki končuje življenje. Moški, ki se trudi ponovno začeti svojega. Skrivnosti preteklosti in mnogo neizgovorjenega, česar niso zmogli odpihniti niti južni vetrovi, ki bučijo okrog tasmanskega svetilnika. Ganljiva zgodba o ljubezni, izgubi in družini, ki se dogaja v čudoviti, a kruti naravi Tasmanije in Antarktike.

V zadnjih dneh življenja se Mary, svetilničarjeva žena, sama na vetrovnem otoku bojuje s spomini. Njeni odrasli otroci v Hobartu se nočejo sprijazniti, da se je umaknila, njeno vez z divjim otokom razume le njen najmlajši sin Tom. Njemu je Antarktika vzela družinsko življenje. Zdaj se trudi ponovno postaviti se na noge. Je sploh še zmožen ljubiti?